Your browser does not support JavaScript!
Struikelstenen

Struikelstenen

Een struikelsteen (vertaling van het Duitse woord Stolperstein) is een betonnen steen van 10 x 10 cm bedekt met een dun messing plaatje dat vlak in de bestrating wordt ingemetseld.

Op het messing plaatje staan de woorden ‘Hier woonde’ met de naam van een oorlogsslachtoffer, geboortejaar, data van wegvoering naar verschillende kampen en datum van overlijden. De struikelsteen wordt geplaatst voor het huis waar het slachtoffer voor het laatst vrijwillig heeft gewoond.

Het woord struikelen is symbolisch bedoeld: om de tekst op het plaatje te kunnen lezen, moet een voorbijganger door de knieën en het hoofd buigen. Op deze manier buigt hij als het ware voor het slachtoffer

WitdeFreddysmall.

Struikelsteen

Sinds 5 februari 2017 liggen er in Tilburg 28 struikelstenen op de volgende locaties (naar verwachting zullen er in 2019 nog 12 struikelstenen worden gelegd):

Plattegrond

Hiernaast een plattegrond met de locaties van de 28 struikelstenen in Tilburg. Door op een icoon te klikken wordt zichtbaar voor wie de struikelsteen is op de betreffende locatie is.

Dapperstraat 1

4 struikelstenen, gelegd op 6 april 2010. voor:

 

OK-DamvanAbrahamElie
van Dam
OK-DamvanGeensMaria
v Geens
OK-DamvanAbrahamElie
Abraham
OK-DamvanEstella
Estella

Professor Dondersstraat 77

1 struikelstenen, gelegd op 29 april 2011. voor:

OK-PolakBertram
Polak

Bronnen:

  • Foto's Fam. van Dam: Fotocollectie
  • Foto Bertram Polak: Fotocollectie Steve Jaron

Copyright Jardena Gil. 2018